Ako mat kazdu alergiu pod kontrolou

 

Jar zavítala do našich domovov. S príchodom jari začínajú kvitnúť prvé rastlinky a s tým sa prebúdzajú aj alergie. Keďže v súčasnosti až 30% Európanov trpí alergiami, povieme si pár rád ako mať alergiu pod kontrolou, tak aby sme mohli slobodne žiť.

Čo je to alergia?

Alergia je prehnaná reakcia organizmu na látky, s ktorými sa stretávame v bežnom prostredí. Alergiu spôsobujú alergény. Alergén je látka, ktorá v organizme vyvoláva neprimeranú a alergickú reakciu organizmu a spúšťa imunitnú odpoveď alergických osôb. Alergia má nežiaduce klinické prejavy ako kýchanie, smrkanie, opuch slizníc, atď.

Varovné signály

•              Suchá šupinatá koža,

•              Svrbenie očí a nutkavosť trieť si ich,

•              Svrbenie nosa, úst, podnebia úst, hrdla,

•              Svrbenie kože,

•              Kašeľ a výtok z nosa,

•              Nadmerné tvorenie hlienu v krku

•              Kýchanie

•              Upchatý nos, časté smrkanie a opuch slizníc

•              Dlhodobé prejavy nachladnutia

•              Vyrážky na pokožke, často v oblasti líc

•              Poruchy spánku,

•              Boesť kĺbov,

•              Depresia,

•              Časté mykózy

Dôvody vzniku alergie

Alergia má viacero dôvodov svojho vzniku, okrem tých spomenutých v eBooku sú to aj vplyv prostredia, smogu ako aj potravinové návyky. Ak konzumuje mladý človek viac ako 3krát týždenne fastfood, pravdepodobnosť vzniku alergie je o 40% vyššia ako pri zdravých jedincoch. 

 Alergény 

Medzi alergény patria látky, s ktorými sa dostávame bežne do kontaktu, ako pele tráv a stromov, roztoče, plesne, zvieracia srsť, voda a najčastejším alergénom sú potraviny.

 1. Potravinové alergény

Práve potraviny tvoria v populácií najčastejší alergén. K najbežnejším potravinovým alergiám patrí alergia na lepok, alergia na laktózu a alergia na vajcia (resp. vaječný bielok), bravčové mäso, kukurica, ryža, morské plody, kvasnice, orechy a rôzne iné druhy ovocia ako citrusy, jahody, kivi. Asi najčastejšie spomedzi potravinových alergií sú alergia na mlieko, pšenicu, bravčové mäso, vajíčka.

V prípade potravinových alergii sa voči alergénu začne tvoriť v tele špecifické imunitné protilátky, preto ihneď ako je nám diagnostikovaná alergia na potraviny je nutné sa na dlhšie časové obdobie vyvarovať požitiu alergénu.

Laktóza

V súčasnosti sa odhaduje, že alergiou na laktózu trpí v súčasnosti každý šiesty obyvateľ Zeme. U predškolských detí býva alergia na laktózu vzácna, avšak s vekom jej počet exponenciálne rastie. Intolerancia na laktózu patrí medzi nežiaduce ale časté ochorenie populácie. V prípade pretrvávajúcejších prejavov alergie na laktózu je nutné dodžiavať prísnu diétu a treba počas jedného až niekoľkých rokov konzumovať len bezlaktózové potraviny. Po pár rokoch, keď sa tráviaci trakt zregeneruje, je možné spravidla väčšiny ľudí konzumovať jogurty a kyslomliečné potraviny. V súčasnosti sa vyrábajú veľmi chutné bezlaktózové potraviny. Ak chcete urýchliť zlepšenie trávenia laktózy, tak sú na trhu produkty, ktoré znižujú ťažkosti ohľadom trávenia laktózy.

Lepok

Odhaduje sa, že medzi najpočetnejšie 2 alergie patrí aj alergia na lepok. Pri potvrdení potravinovej alergii je nutné sa alergénu vyhýbať čo najdlhšie ako je to možné. Kúpte si bezlepkové (gluten free) potraviny. K bezlepkovým potravinám patrí kukurica, ryža, zemiaky, mäso, ryby, ovocie, zelenia a iné. Avšak nemusíte sa vzdať potravín ako sú chlieb, koláče, cestoviny, atď. Existujú kvalitné špeciálne výrobky chlieb alebo múka na výrobu vlastného chleba, cestoviny, koláče, cesto na pizzu, sušienky, sladkosti, či hotové jedlá.

Ak trpíte alergiou na pšenicu, ste alergický na lepok a ochorenie sa nazýva celiakia. V prípade, ak odstránite alergén, odstránia sa aj typicky nepríjemné a obťažujúce symptómy celiakie ako sú hnačky, bolesti alebo nafúknuté brucho, kŕče v bruchu, strata hmotnosti, únava, nevoľnosť a u detí aj časté poruchy rastu. Aspoň prvé roky ako vám bola diagnostikovaná celiakia dodržujte prísnu bezlepkovú diétu. V súčasnosti sa dajú nájsť skutočne kvalitné potraviny. Objednajte si domov dostatok potravín, tak aby ste kvôli ich nedostatku nezhrešili. Na internete sa dajú nájsť vysokokvalitné a výživné bezpepkové potraviny, napríklad od firmy Dr. Schär alebo od firmy Novalim.

K ďalším častým potravinovým alergiám partia alergia na vajcia (resp. vaječný bielok), bravčové mäso, kukurica, ryža, morské plody, kvasnice, orechy a rôzne iné druhy ovocia ako citrusy, jahody, kivi. Pri zelenine sú častými alrgénmi rajčiny, reďkovky, zeler, hrach. Vhodné je podporovať imunitu alebo obranyschopnosť organizmu, aby sa organizmus nemal prehnanú potrebu vás chrániť proti všetkému. Účinné posilnenie imunity na prírodnej báze Šťava z aleo AloeLive.  

 

2. Pele a peľové alergie

 Príchod jari znamená pre alergikov aj peľové alergie. V súčasnosti nimi trpí už mnoho ľudí. Ak nezvyknete mať prejavy alergie alebo máte len krátkodobé prejavy alergie, je možné si zakúpiť Zodac - zmierňuje ťažkosti pri alergickej nádche alebo Claritine -zmiernenie príznakov spojených s alergickou (sennou) nádchou.

Nosný soľný sprej - vypláchne alergeny a pomôže uvoľniť nos napr. Physiomer či už v menšom alebo výhodnejšom väčšom balení

V prípade pretrvávajúcich ťažkostí odporúčame navštíviť alergológa, ktorý vám nasadí kortikosteroidy alebo antihistaminiká.

 

Prajeme úspešné prekonanie sennej nádchy a iných príznakov alergie!