Tipy, ako cez Vianoce nepribrať

Vianoce, ako strašiak pre všetky ženy, ktoré chcú schudnúť. Nemusí to tak byť, môžete nahradiť suroviny za zdravšie varianty a upiecť si zdravé vianočné pečivo bez výčitiek.

Vianočné pečivo môže byť zdravé.

Počas Vianoc si chceme dopriať a nakoniec si vždy lámeme hlavu keď nezapneme obľúbené nohavice. Čo tak skúsiť upiecť tento rok, zdravé vianočné pečivo a spraviť niečo pre svoje zdravie.

 

Prichádza čas vianočný.  Majonézový šalát, vysmážaný kapor a lineckých celý dom. Poznáte to, jete jedno cez druhé, dokonca neviete čo skôr a v januári si dávate predsavzatie, že schudnete tých 5 kíl čo ste nabrali počas Vianoc. Vianoce sú magickým obdobím a v kuchyni to neustále rozvoniava, ale čo keď tento rok nechcete nabrať ďalšie kilá a nechcete si dávať predsavzatia?

Aj cez Vianoce si môžeme udržať váhu dokonca chudnúť, áno čítate dobre. Treba len vymeniť niektoré základné suroviny a máme tu zdravé vianočné pečivo. Vianočné pečivo je plné zbytočného cukru, margarínu či bielej múky.

Cukor môžete nahradiť sladidlom, medom či kokosovým cukrom. Celkovo sa odporúča menej sladiť, alebo si nesladiť napr. piť kávu bez lyžičiek cukru.

Margarín môžete nahradiť pravým maslom či kokosovým olejom.

Bielu múku mandľovou, špaldovou či ju vôbec nemusíte použiť ako my v našom vianočnom recepte.

Okrem toho nezabúdajme na pohyb. Vonku je zima a najradšej by ste sedeli obalený v deke s čajom v ruke , ale  keď si dáme niečo čo vyslovene spôsobuje, že nezapneme nohavice, skúsme to vycvičiť. Aj taká prechádza po zasnežených horách sa ráta.

 Šuhajdy

Čo potrebujeme na prípravu: 

papierové košíčky

250 g kvalitnej čokolády (70% a viac),

lyžičku kokosového oleja

Na náplň:

1 šálku vlašských orechov, alebo mandlí (napĺňať ich môžete rôzne napr. aj arašidovým maslom)

štvrť masla (zo 125 gramového),

3- 5 lyžíc trstinového cukru, príp. cukru z kokosových kvetov, alebo sladidlo

25 g  mrazom sušených malín (zachovávajú si až 98 % výživových hodnôt)

Postup

Nad parou si roztopíme čokoládu s kokosovým olejom.

Orechy si posekáme buď ručne alebo v mixéry. Mrazom sušené maliny si nakrájame na malé kúsky a dáme k orechom. Pridáme maslo, sladidlo a zamiešame v kompaktnú lepivú zmes.

Do košíčka lyžicou pridávame čokoládu, veľa plnky a opäť čokoládu. Šuhajdy sú chutnejšie, keď dáte čokolády len málo a viacej plnky. Vrch ozdobíme mandľou alebo orechmi a dáme zachladiť do chladničky na 20 min.

 

Inšpirovali sme sa tu: https://tinkinerecepty.sk/suhajdy-domace-pralinky/